2016. July 24
22:25
Kinga, Kincsõ napja
Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége

 

Köszöntjük a Kertszövetség honlapján!
2016-ban 100 éves a Magyar Kertbarát Mozgalom!

National Association of Gardeners and Friends of Gardens

A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének internetes oldala a www.kertszovetseg.net, vagy a www.magyarkertesz.hu internetcímeken érheti el. Fő célunk, hogy e száz éves, több mint 130 tagszervezettel, és 
13 000 taggal rendelkező szövetség a világhálón is elérhető legyen. Amennyiben  a hazánkban működő kertbarát körök valamelyikének tagja szerene lenni, vagy érdeklődik azok programjai, előadásai, kirándulásai iránt a tagszervezetek menüpontban a térképes keresőben megtalálhatja a lakóhelyéhez legközelebb működő egyesületeket.
A szövetség célja előmozdítani a családellátó kertek létrehozását, művelését hazánkban. Lényeges, hogy minél többen létesítsenek újra portájukon, házuk mellett, akár csak kis méretű hasznonkerteket is, hiszen akár 150 négyzetméteren megtermelhető egy család zöldség, gyümölcs, gyógynövény és fűszernövény szükséglete. A családellátó kert gondozásakor jó levegőn vagyunk, mozgunk, ami jó hatású egészségünkre, és a mai rohanó világban idegállapotunkra is. A megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket nem kell megvenni, így a családi költségvetést is tehermentesíti a saját magunk által termelt termény. A kertünkben termelt növények vegyszermentessége, vagy szermaradvány mentessége is garantált, míg ha vásároljuk a zöldségeket, gyümölcsöket csak a termelő lelkiismerertében bízhatunk, hogy betartotta a vegyszerezéssel kapcsolatos várakozási időket a betakarítás előtt. Tehát a saját kiskert  hobbikert, de hasznonkert is egyben...

A Kerti Kalendárium szaklapot keressék az újságárusoknál!
A 2015-ös Kerti Kalendárium Évkönyv megrendelhető a kiadónál: www.magyarmezogazdasag.hu
 Miről ír a Kerti Kalendárium szaklap májusi száma? 
A zöldségtermesztési rovatbana szabadföldi munkákról, a még vethető és ültethető növényekről, a hajtatott növények ápolásáról olvashatunk. A növényorvos az alma, a körte, a cseresznye, a meggy, az őszibarack, a kajszi, a szilva és a szőlő szakszerű és hatékony védelméhez ad részletes tanácsotFontos a borospince tisztasága, a borok ellenőrzése. Megtudjuk mi a jégbor. Olvashatunk a 2016. a június 3-4-5 között megrendezésre kerülő 12. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok programjairól. Megismerkedhetünk az egynyári kúszónövényekkel. Programajánlat hívja fel a figyelmet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park különlegességeire, a sárospataki Rákóczi Múzeum Tokaj-hegyaljai állandó kiállítására.
12. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok 2016. június 3-5-ig Fehérvárcsurgón, a kastélyban!

Központi Vezető-továbbképző Tanácskozás
(Szervezetünk alapszabálya, mérlege, közhasznúsági beszámolója megtalálható a letöltések menüpont alatt. 
A korábbi évek mérlege pedig elérhető a www.birosag.hu oldalon a civil szervezetek menüpontnál.)

2016. AUGUSZTUS 3-ÁN, SZERDÁN 10 ÓRAKOR
(Földművelésügyi Minisztérium, Darányi terem)
PROGRAM:

Szüreti teendők a 2016-os évjáratban: optimális cefre-, mustkezelés és erjedés vezetés, Előadó: Szövényi Áron borász, borászati szakmai vezető,  Kerttrade Kft.

A szőlőszüret, a gyümölcs betakarítás előtti növényvédelmi tennivalók, ajánlott permetező szerek Előadó:  Mádi Zsolt területi képviselő Syngenta Kft.

Tájékoztató a budapesti augusztus 20-i 100 éves jubileumi kiállításról Előadó:  András Károly kertészmérnök

Időszerű kérdések

Kérjük a meghívott körvezetőket, hogy a meghívót és személyi igazolványukat szíveskedjenek magukkal hozni.  Ha a tanácskozáson részt vevő személye változik, kérjük a nevet előre jelezni szíveskedjenek a zavartalan beléptetés érdekében. 2016-ban a tanácskozásokat változatlanul minden hónap első szerdáján tartjuk, 10 órától a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Termében.

A Kerti Kalendárium Szerkesztősége és a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége hosszú távú együttműködési megállapodást kötött a kertbarátok minél jobb ellátása érdekében a budapesti Borászati és Kertészeti Szaküzlettel (volt Vámház körúti szaküzlet) 1053. Budapest, Királyi Pál u 13/B.Tel.:(06)-(1)-318-0361. Mobil:(+36)-(20)-482-0771. E-mail: info@boraszatibolt.hu www.boraszatibolt.hu. Ajánlatainkból: növényvédőszerek II.III:kat.,vetőmagok háztartási irtószerek,növényápolók,stb.Szőlészeti borászati eszközök tömlők, mércék, hitelesített fokolók, borászati vegyszerek, prések,bogyózők,szűrők,kádak. Hordók: boros, pálinkás, rozsdamentes, műanyag. Dugók: parafa, fa, műanyag, gumi.Palackozáshoz: üvegek, kapszulák, dugók. Lopók, dekantálók különféle poharak.Szakkönyvek, szaktanácsadás.Nagyobb előrendelést is fogadunk és teljesítünk.

A KKOSZ tevékenységét bemutató, kertészeti 
tippeket és kertésznaptárt tartalmazó
48 oldalas digitális kiadvány
letölthető, innen a címoldalra kattintva:

 

A KKOSZ és a Kertbarát Mozgalom 100 éves évfordulójára íródott digitális kiadvány letölthető innen, a címoldalra kattintva:

 

 

 

Együttműködő partnereink honlapjai: 
www.magyarmezogazdasag.huwww.mmgonline.huwww.sumiagro.huwww.szoloelorejelzes.basf.huwww.almavedelem.basf.hu
www.damisol.huwww.syngenta.huwww.kwizda.huwww.szepzold.huwww.nebih.gov.hu (növényvédő szer adatbázis, az "enir" szó keresőbe való beírásával lehet eljutni a hivatalos oldalhoz), www.novenyvedelem.nak.hu ( a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapja, amelyen az egész országra kiterjedő előrejelző hálózat adatai találhatók)