2016. May 04
00:04
Mónika napja
Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége

Köszöntjük a Kertszövetség honlapján!
2016-ban 100 éves a Magyar Kertbarát Mozgalom!

National Association of Gardeners and Friends of Gardens

A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének internetes oldala a www.kertszovetseg.net, vagy a www.magyarkertesz.hu internetcímeken érheti el. Fő célunk, hogy e száz éves, több mint 130 tagszervezettel, és 13 000 taggal rendelkező szövetség a világhálón is elérhető legyen. Amennyiben  a hazánkban működő kertbarát körök valamelyikének tagja szerene lenni, vagy érdeklődik azok programjai, előadásai, kirándulásai iránt a tagszervezetek menüpontban a térképes keresőben megtalálhatja a lakóhelyéhez legközelebb működő egyesületeket.

A szövetség célja előmozdítani a családellátó kertek létrehozását, művelését hazánkban. Lényeges, hogy minél többen létesítsenek újra portájukon, házuk mellett, akár csak kis méretű hasznonkerteket is, hiszen akár 150 négyzetméteren megtermelhető egy család zöldség, gyümölcs, gyógynövény és fűszernövény szükséglete. A családellátó kert gondozásakor jó levegőn vagyunk, mozgunk, ami jó hatású egészségünkre, és a mai rohanó világban idegállapotunkra is. A megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket nem kell megvenni, így a családi költségvetést is tehermentesíti a saját magunk által termelt termény. A kertünkben termelt növények vegyszermentessége, vagy szermaradvány mentessége is garantált, míg ha vásároljuk a zöldségeket, gyümölcsöket csak a termelő lelkiismerertében bízhatunk, hogy betartotta a vegyszerezéssel kapcsolatos várakozási időket a betakarítás előtt. Tehát a saját kiskert  hobbikert, de hasznonkert is egyben...

A Kerti Kalendárium szaklap áprilisi számában olvashatjuk: 

 

Hasznos az új mezőgazdasági őstermelői igazolvány. Vetés és ültetés a zöldséges kertben. Kapható a Mintaboltban. Figyeljünk az oltványokra. A növényorvos tanácsai gyümölcs és szőlő termesztőknek az enyhe tél után, ugyanis a kártevők és kórokozók fokozott károkozására lehet számítani. Kapható az új Kerti Kalendárium évkönyv. A BASF Szőlő Start ajánlata. Vitaflóra tápoldatok szobanövényekhez, málna és zöldségfélék termesztéséhez, palántaneveléshez A havonta megjelenő szaklap előfizethető az ország bármely postáján, valamint a hírlapot kézbesítőknél, emailen: hirlapelofizetes@posta.hu címen. Előfizetési díj egy évre: 3800 Ft, félévre:1900 Ft. Előfizetési  észrevételek: 0640565656

A Kerti Kalendárium szaklapot keressék az újságárusoknál!
A 2015-ös Kerti Kalendárium Évkönyv megrendelhető a kiadónál: www.magyarmezogazdasag.hu

Központi Vezető-továbbképző Tanácskozás

MÁJUS 4-ÉN, SZERDÁN 10 ÓRAKOR
(Földművelésügyi Minisztérium, Darányi terem)
PROGRAM
KÖZGYŰLÉS

Szakmai program

   A génmódosításról őszintén: kellenek-e nekünk a mesterségesen, örökletesen módosított élőlények?Előadó: Dr. Sápi Levente növény- és környezetvédelmi szakmérnök      

A   k ö z g y ű l é s   n a p i r e n d j e:

A levezető elnök megválasztása, majd a jegyzőkönyv vezető, a hitelesítők és a szavazat számláló bizottság megválasztása

Elnöki beszámoló az elmúlt év tevékenységéről, a szövetség pénzügyi helyzetéről Előadó: Dr. Szent-Miklóssy Ferenc elnök

Főtitkári tájékoztató Előadó: Fekete Józsefné főtitkár

Az Ellenőrző Bizottság jelentése, tájékoztatója Előadó: Török Károlyné az Ellenőrző Bizottság elnöke

A beszámolók megvitatása, elfogadása

Egyenkénti szavazás. Az eredmény kihirdetése

Határozatok előterjesztése és megszavazása

Elnöki zárszó

Kérjük a meghívottakat, hogy a meghívót és személyi igazolványukat szíveskedjenek magukkal hozni.  Ha a tanácskozáson részt vevő személye változik, kérjük a nevet előre jelezni szíveskedjenek a zavartalan beléptetés érdekében. 2016-ban a tanácskozásokat változatlanul minden hónap első szerdáján tartjuk, 10 órától a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Termében.

A Kerti Kalendárium Szerkesztősége és a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége hosszú távú együttműködési megállapodást kötött a kertbarátok minél jobb ellátása érdekében a budapesti Borászati és Kertészeti Szaküzlettel (volt Vámház körúti szaküzlet) 1053. Budapest, Királyi Pál u 13/B.Tel.:(06)-(1)-318-0361. Mobil:(+36)-(20)-482-0771. E-mail: info@boraszatibolt.hu www.boraszatibolt.hu. Ajánlatainkból: növényvédőszerek II.III:kat.,vetőmagok háztartási irtószerek,növényápolók,stb.Szőlészeti borászati eszközök tömlők, mércék, hitelesített fokolók, borászati vegyszerek, prések,bogyózők,szűrők,kádak. Hordók: boros, pálinkás, rozsdamentes, műanyag. Dugók: parafa, fa, műanyag, gumi.Palackozáshoz: üvegek, kapszulák, dugók. Lopók, dekantálók különféle poharak.Szakkönyvek, szaktanácsadás.Nagyobb előrendelést is fogadunk és teljesítünk.

A Nemzeti Botanikus Kert (Vácrátót) aktuális programjai

Április 1-től már a nyári nyitvatartás szerint, a Kert mindennap nap 8:00-18:00 óra között látogatható. Áprilisban 90.000 tulipán, a japán díszcseresznye és a magnólia gyűjtemény látványos virágzása várható. A facebook/nemzetibotanikuskert oldalunkon erről nap mint nap tudósítunk.
Programok
2016.04.02 : A Botanikus kert virágai - akvarell festészeti foglalkozás
2016.04.17, 14:00 óra KERTTÖRTÉNETI SÉTA SZAKVEZETÉSSEL- A MŰEMLÉKVÉDELMI VILÁGNAP ALKALMÁBÓL
2016.04.20 : FÖLD NAPJA - A FŐVÁROSI ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYKERTBEN
Április 20-24 között Budapesten a Fővárosi állat- és növénykertben találkozhatnak velünk az érdeklődök. Tájékoztató standdal és interaktív játékokkal várjuk a kedves érdeklődőket.
További információk és fotók a honlapunkon www.botanikuskert.hu és a facebook/nemzetibotanikuskert oldalunkon.

FIGYELEM! Kikerülhetnek a zártkerti ingatlanok a földforgalmi törvény hatálya alól

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény zártkerti szabályozást érintő módosítása 2015. május 2-án lépett hatályba. A törvény alapján a zártkerti tulajdonos 2016. december 31-ig kérheti az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott ingatlana (a továbbiakban: zártkerti ingatlan) művelési ágának művelés alól kivett területként történő átvezetését.
Az eljárás részletszabályait tartalmazó FM rendelet a kihirdetését követő 31. napon, azaz 2015. november 30-án lép hatályba.
Az új zártkerti szabályozással a nem eredeti céljuknak megfelelően használt zártkerti ingatlanok a mező és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló  törvény hatálya alól kikerülve, a tényleges funkciójuknak (pl. lakóingatlan, üdülő) megfelelően vehetnek részt az ingatlanforgalomban. Ennek következtében a zártkerti ingatlanok adásvételének ügyintézési ideje jelentősen lerövidül, a zártkertek könnyebben megszerezhetővé és eladhatóvá válnak. A zártkerti ingatlan művelés alóli kivonására irányuló eljárás díjmentes, a soron kívüli eljárásért azonban ingatlanonként 10.000,- forint díjat kell fizetni.
A zártkerti ingatlan művelési ágának megváltozását a tulajdonos(társak) (vagy a meghatalmazott) kérelme alapján vezeti át az ingatlanügyi hatóság. A kérelmet – amely ahttp://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/kozigazgatasi-allamtitkarsag/hirek/foldhivatali-formanyomtatvanyok menüpontból, valamint aFöldhivatali Portálról (www.foldhivatal.hu) is letölthető – az ingatlan fekvése szerint illetékes járási hivatalnál kell benyújtani.

Egyéb okirat vagy igazolás csatolása az alábbi két kivételen túl nem szükséges:

1.  Ha a tulajdonos helyett meghatalmazott jár el, meghatalmazás benyújtása is szükséges.

2.  A közös tulajdonban álló zártkerti ingatlan esetén a tulajdonostárs által benyújtott kérelemhez csatolni kell a többi tulajdonostárs hozzájáruló nyilatkozatát, amely nem minősül bejegyzés alapjául szolgáló okiratnak, így nem kell ügyvéd által ellenjegyzett vagy közjegyző által készített okiratba foglalni.

A zártkerti ingatlan művelés alóli kivonására irányuló eljárás nem mentesíti a tulajdonost a zártkerti ingatlanon fennálló építmény ingatlan-nyilvántartási feltüntetéséhez szükséges más hatósági engedélyek beszerzésének kötelezettsége alól.

A KKOSZ tevékenységét bemutató, kertészeti 
tippeket és kertésznaptárt tartalmazó
48 oldalas digitális kiadvány
letölthető, innen a címoldalra kattintva:

A KKOSZ és a Kertbarát Mozgalom 100 éves évfordulójára íródott digitális kiadvány letölthető innen, a címoldalra kattintva:

Együttműködő partnereink honlapjai: 
www.magyarmezogazdasag.huwww.mmgonline.huwww.sumiagro.huwww.szoloelorejelzes.basf.huwww.almavedelem.basf.hu
www.damisol.huwww.syngenta.huwww.kwizda.huwww.szepzold.huwww.nebih.gov.hu (növényvédő szer adatbázis, az "enir" szó keresőbe való beírásával lehet eljutni a hivatalos oldalhoz), www.novenyvedelem.nak.hu ( a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapja, amelyen az egész országra kiterjedő előrejelző hálózat adatai találhatók)