Reklámfilmünk ide kattintva nyílik megMai dátum
2018.06.21
Névnap
Alajos
Kapcsolat
Levél nekem
Látogatók
1489084
Frissítve
2018.06.19

kep_7.jpg

kep_5.jpg

kep_4.jpg

38.jpg

kep_8.jpg

C I K K E K « Vissza a főoldalra

KAUTEN ALAPÍTVÁNY ÉS HERBÁCIÓ

2014.02.06

Hitvallásunkról, céljainkról és a Herbáció magazin előfizetési lehetőségeiről itt olvashat bővebben...

1sz

Kedves Olvasóink, 

a Herbáció magazin immár 9 éve jelenik meg nyomtatásban, és közel 5 éve az interneten is olvashatják a nyomtatásban megjelent cikkek, receptek egy részét az érdeklődők. A már évek óta nem túl rózsás gazdasági helyzetben egyre több magazin szűnt meg. A Herbáció olvasótáborának és támogatóinak köszönhetően még köztünk van. Amennyiben adója egy százalékával a Herbáció magazin kiadását szeretné támogatni, úgy rendelkező nyilatkozatában kérjük az alábbiakat jelölje meg:

Kauten Etnobotanikai Alapítvány Adószám: 18394056-2-04

Magazinunk előfizetés-nyilvántartását 2014. évtől átveszi a Posta. Előfizetni bármelyik Postán egy évre 1490- forintos áron lehet. Előfizetési csekket lehet igényelni a posta 06 80 444 444 telefonszámán, vagy a hirlapelofizetes@posta.hu emailcímen. Aki régebbi számokat rendel, az kiadónktól is kérheti az előfizetés regisztrálását (0630 437 8900, nzr(kukac)herbacio.hu), de ebben az esetben is egy külön csekken lehet majd befizetni az előfizetést, és másik csekken, vagy átutalással a régi számokat - mivel ezentúl két helyre megy ezek ellenértéke.

A Herbáció magazinok évente 4 alkalommal jelennek meg február, május, augusztus és november hónapok közepén. Az adott számot a Posta akkor küldi ki Önnek, ha az előfizetése a megjelenés előtt 30 nappal beérkezik. Ellenkező esetben az egyel későbbi számtól indul az előfizetés. A hosszú átfutási idő miatt megértését kérjük.

Amennyiben Ön előfizet, vagy megvásárolja a Herbáció magazint, azzal a Kauten Etnobotanikai Alapítvány működését támogatja, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni. És hogy mivel foglalkozunk jelenleg? Ime legújabb programunk...

Erdőkincse-Mezőmenza program

A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége (KKOSZ) a Kauten Etnobotanikai Alapítvánnyal együttműködve tervezi elindítani Erdőkincse-Mezőmenza programját.

Az erdők-mezők nekünk is teremnek!

A világ minden táján, így hazánkban is élnek emberek segélyen, munka nélkül, nélkülözve, pedig vannak olyan természeti erőforrások, melyek jelentősen javíthatnának a helyzetükön, de a megfelelő ismeretek hiányában ezzel nem tudnak élni. Magyarország területén igen sok vadnövény van, melyek ehetőek, de nem gyűjti őket szinte senki, a megfelelő tájékoztatás hiánya miatt. Számos kerti növény is van, melyek sokkal többféleképpen felhasználhatók, mint hinnénk. Ehelyett egyes részeik a szemétben kötnek ki, melyek fogyaszthatók lennének (Pl. káposzta-, karalábészárból fasírt készíthető, a hagyma zöldje jó salátába, stb.).
A kertekbe betelepülő növényeket sokan „gyomként” kezelik, pedig ezek többségéből is ízletes főzelék, köret, vagy levesbetét készülhet, a legegyszerűbb salátaszerű felhasználásról már nem is beszélve… Azzal, hogy az ehető vadnövényeket nem hasznosítjuk, erőforrásokat pazarolunk el. Ezen szeretnénk változtatni Erdőkincse-Mezőmenza programunkkal.

Ingyen van és vegyszermentes!

A vadnövények fogyasztása egészséges, mert vegyszermentesek, és az öngondoskodást is fejleszti gyűjtésük. Néhány érdekes példa: csalánfőzelék, borbolyazselé, fenyőszörp, pitypangkávé, pitypanglekvár, bodzaszósz, porcsinkonzerv, vadzöldség-vagdalt, gyomfasírt, vadrózsapuding, berkenyebefőtt, mentazselé, sült komló, százszorszép főzelék, galagonyabor, dióleves, vadfűszer-krém, vadalmavaj…

A vadnövény-fogyasztással kapcsolatos tudnivalók sajnos kevesek számára ismertek. Célunk: hogy minél többen megismerjék az ehető vad növényeket, megtudják, hogy már 150 négyzetméteren megterem egy család zöldség-gyümölcs szükséglete. Szeretnénk elérni, hogy sokan kipróbálják a vad növényekből, hasznos „gyomokból”, készült ételeket, italokat, és létesítsenek családellátó kerteket.

A vadnövények fogyasztása előnyös a rossz anyagi körülmények között élőknek, hiszen ingyen jutnak hozzá így a konyhai alapanyagokhoz. Azoknak is jó, akik bár megtehetik, hogy megvásárolják minden élelmiszerüket, ám így vegyszermentes, „bio” alapanyagokhoz jutnak, és a begyűjtés közben jó levegőn vannak, kirándulnak. Az Erdőkincse-Mezőmenza programnak számos közösség (horgász, természetjáró, nyugdíjasklub, gasztro-klub, iskolák-óvodák, kertbarát-körök, szociális-közösségek) is hasznát vehetik majd. Ezek az ismeretek a fenntartható fejlődést, a természeti adottságok ésszerű használatát, az egészséges életmódot szolgálják, de a program közösséget épít, és fejleszti az öngondoskodást is.

Az Erdőkincse-Mezőmenza program tervezett elemei

1.      Szeretnénk egy, vagy két különkiadványt megjelentetni a témában, melyet első körben az újságárus hálózaton keresztül terjesztenénk a Herbácoó magazin különkiadásaként. Ebben bemutatnánk azokat a növényeket, melyeket mindenki ismer, de szinte senki nem gondolná, hogy ehetők – receptekkel kiegészítve. Az újságárus terjesztésen befolyt bevételből a program hosszú távú működését szeretnénk biztosítani. 

2.      A kiadványok digitális változatát elküldenénk iskoláknak, óvodáknak, szociális intézményeknek, önkormányzatoknak, különböző a témához kapcsolódó szervezeteknek (horgász, vadász, természetjáró, gasztro…), hogy minél többen értesüljenek erről az ingyenes, mindenki számára hozzáférhető „bioellátási” lehetőségről. Fő célunk egy új szemlélet kialakítása, a vadnövények étkezésben való hasznosítási lehetőségének bemutatása.

3.      Kialakítanánk egy bemutatókertet is, ahol az érdeklődők személyesen, a gyakorlatban is kipróbálhatják a vadnövényes konyhát. Annak érdekében,hogy ez minél többek számára elérhető legyen az itt tartott bemutatók videóit feltennénk az internetre.

Célunk, hogy minél többen halljanak erről a kihasználatlan lehetőségről, mely mindenkinek ott van a kertvégében, vagy a települése melletti erdőkön, mezőkön. Hisz ha az emberek hallanak erről az már fél siker, ezután ki-ki maga eldöntheti, mennyire szeretné mélyen „beleásni-belerágni” magát a témába.

A vad növények és a kerti „gyomok” konyhai felhasználása a családellátó kertészkedést is segítené, hiszen a megszokott zöldségek, gyümölcsök íze a vadnövények adta íz világgal keverve még változatosabbá tehető. Magyarországon a vad növények fogyasztása korábban leginkább ínséges időkben volt jellemző, pedig sok közülük kiemelkedő gasztronómiai élményt képes nyújtani – jól elkészítve. 

Telefonszámunk: 0630 437 8900

http://bit.ly/herbáció_aloe75

http://www.orsegi5erzek.hu

http://www.makviragszappanok.hu

43.jpg

22.jpg

8.jpg

kep_16.jpg

37.jpg

50.jpg

7.jpg

21.jpg

kep_1.jpg

20.jpg

kep_14.jpg

4.jpg