Reklámfilmünk ide kattintva nyílik meg



Mai dátum
2017.10.21
Névnap
Orsolya
Kapcsolat
Levél nekem
Látogatók
1297496
Frissítve
2017.10.19

23.jpg

kep_10.jpg

38.jpg

32.jpg

34.jpg

C I K K E K « Vissza a főoldalra

Probiotikumok: rákellenes, emésztésserkentő, immunerősítő

Szerző: www.herbacio.hu • 2010.02.26

A probiotikumok a szervezetünkben élő jótékony baktériumok gyűjtőneve. Többnyire Lactobacillus, Streptococcus és Bifidobacterium fajok alkotják, melyek az emésztésben fontos szerepet játszanak.

joghurt.jpg

Az emésztőrendszer segítői
A mai táplálkozási szokások nem kedveznek az immunműködésben is fontos szerepet játszó bélbaktériumok életfeltételeinek támogatásában, azok optimális faji összetételének fenntartásában. Ételeinkben, azok ipari méretű feldolgozása miatt számos segédanyag van jelen: antibiotikumok, hormonok, valamint egyéb az étel érzékszervi hatását fokozó, ám beltartalmi értékeit rontó kémiai anyagok. Ilyenek az állományjavítók, színezékek, tartósítószerek, melyek maradványai mind károsak, és az emésztőrendszerben élő baktériumflóra ideális összetételét megváltoztatják. Ugyanezt okozzák a stressz, a helytelen táplálkozás, egyes gyógyszeres kezelések. Mivel az immunanyagok körülbelül 70 százalékát a bélflóra termeli, ennek károsodása súlyosan veszélyezteti immunrendszerünk normális működését. A gyomor és emésztőrendszeri panaszok mellett súlyosabb esetben bőrproblémák, sömörös, ekcémás tüneteket is okozhat a felborult egyensúly.
Az alkalmazott baktérium-kultúrától függően a probiotikumok hozzájárulhatnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez, illetve visszaszoríthatják a bélrendszerbe bejutott kórokozókat. Egy tejtermék akkor nevezhető probiotikusnak, ha grammonként legalább egymillió (106/g) mennyiségben tartalmaz élő, probiotikus kultúrát.

Többségük túléli az emésztést
Ezek a jótékony baktériumok kedvező hatással vannak az ember egészségére, és jelentős számban túlélik az emésztőrendszeren való áthaladást. A nem probiotikus joghurtok által tartalmazott élő baktériumkultúra 70-98% a tápcsatornán végighaladva elpusztul. Ezzel szemben a probiotikus joghurtokban, élelmiszerekben találhatók jelentős része, akár 80%-a is élő, aktív állapotban jut el a vastagbélbe, és ezen mennyiség elég lehet ahhoz, hogy az egészségre gyakorolt kedvező hatásuk kiteljesedjék.

Milyen élelmiszerekben találjuk?
A probiotikumokhoz többféle módon hozzájuthat a szervezeted. Egyrészt beszerezhetsz probiotikus termékeket a gyógyszertárból, melyeket főként antibiotikumos kezelések után javasolnak az orvosok. De számos élelmiszerrel is hozzájuthat szervezeted e jótékony baktériumokhoz. Ezek az élelmiszerek azok, melyek valamilyen erjesztéssel készülnek baktérium, vagy baktérium és gombakultúrák hozzáadásával. Ilyen például a savanyú káposzta, vagy a savanyított tejkészítmények: a joghurt, a kefir, vagy az aludtej.
Amennyiben probiotikus kúrát szeretnél tartani emésztésed és immunrendszered működésének támogatására, érdemes beszerezni különféle probiotikus mikróba-kultúrákat, melyeket otthon szaporítva előállíthatod a szükséges készítményeket. Néhány száz forintért már beszerezhető kaukázusi, és tibeti kefir gomba, melyek segítségével tejből állíthasz elő probiotikus készítményeket. A japán kristálygombának víz és némi cukor szolgál táplálékául, cserébe vízikefírt készít a cukor erjesztésével, de említhetnénk még a valamivel drágább kombucha gombakultúrát is, mely szintén egyszerűen tartható konyhai körülmények között.

Segíti az immunműködést, gátolja a rákos sejteket
A probiotikumok rövidtávú, emésztést támogató hatásuk mellett hosszabb távon javítják immunrendszered működését, ami számos betegség kivédéséhez jól jöhet, többek között az erős immunrendszer a rák kialakulását is gátolja.
A probiotikumok rövidtávon gátolják a lebontó és kórokozó baktériumok fejlődését, jó hatásúak az emiatt kialakuló hasmenés, vagy székrekedés kezelésében. Szintén gyors eredményt hoznak utazáskor előforduló hasmenés esetén is.
Hosszabb távon erősítik az immunrendszert, szerepük van a rákmegelőzésben, jó hatással vannak a húgy-, és ivarszervi, valamint és hüvelyi megbetegedések esetén. Fogyasztásukkal csökkenthető a koleszterinszint, a tejérzékenység, valamint az IBS (irritábilis bél szindróma) és fekélyes vastagbélgyulladás tünetei is enyhíthetők.

http://http://civil.info.hu/web/nea

http://www.polariskorong.hu

20.jpg

kep_18.jpg

13.jpg

46.jpg

kep_11.jpg

kep_15.jpg

17.jpg

36.jpg

26.jpg

10.jpg

44.jpg

27.jpg