Reklámfilmünk ide kattintva nyílik megMai dátum
2018.07.21
Névnap
Dániel
Kapcsolat
Levél nekem
Látogatók
1504485
Frissítve
2018.07.19

kep_5.jpg

46.jpg

kep_16.jpg

17.jpg

kep_2.jpg

C I K K E K « Vissza a főoldalra

Hasznos "hulladékok" a konyhában

Szerző: Nagy Z. Róbert • 2007.09.25

Aki sokat forgolódik a konyhában tudja csak igazán mennyi hulladék keletkezhet egy-egy ebéd vagy vacsora elkészítése során - ám ezeknek jelentős része még hasznosítható volna. Ez egyfelől költségmegtakarítást eredményez...

cikk_10_bek_44.jpg

Az elsõ ilyen praktika a leveszöldségek felhasználásához kapcsolódik. Aki nem fagyasztott, hanem friss sárgarépa-, petrezselyem-, pasztinákgyökeret vagy zellergumót vásárol és a rügy alatt 2-3 centiméterrel vágja le a levesbevalót, a fennmaradó részbõl pár nap alatt levélzöldséget állíthat elõ. Csak vízbe, vagy nedves homokba kell helyezni, és ablak mellé rakni. Szobahõmérsékleten rövidesen kihajt. Bár az így "termesztett" levelek a szegényes téli napfény miatt nem vetekszenek a nyári dús zöldséglombbal, de legalább a frissesség és a vegyszermentesség garantált.
Ha több zöldségmagunk van otthon, mint amennyit tavasszal el tudnánk vetni a kertbe kicsíráztathatjuk azokat. Amellett, hogy kiváló vitaminforrás a frissen fogyasztható csíra, elõállítása is egyszerû. Egy tálcára szórva a magvakat, naponta két három alkalommal vízzel öblítsük át, az eredmény pedig 3-6 nap múlva már megkóstolható. Csíráztatásra természetesen csak vegyszermentes magok megfelelõek, a fajokat illetõen pedig nyersen vagy párolva ízletes a búza, árpa, zab, rizs, rozs, köles, kukorica, len, szezám, tök, napraforgó, lucerna, fehér mustár, retek, és a zsázsa. Alkalmas még csírazöldségnek a lencse, bab, borsó, szója is, de ezeket csak rövid fõzés után fogyasszuk. Tálalhatjuk a csírákat fõzelékként, saláták kiegészítõi lehetnek, de körözöttbe keverve vagy vajaskenyérre szórva is finomak.
Téli idõszakban sok diót, mogyorót fogyasztunk. Pucolás után a héjakat zacskóba téve kalapáccsal apró darabokra törhetjük, és a virágcserepek földjét beszórhatjuk vele. Ahogy a kertek talaján manapság divatos aprított fenyõkéreg, ez is 2-3 év alatt bomlik le, addig pedig jól mutat.
A déligyümölcsök közül a citrusok héját többféleképpen használhatjuk. Ha a citrom, narancs, grapefruit vagy lime héját lereszeljük (csak a színes részt), rövid szárítás után kristálycukorral keverve süteményeket díszíthetünk vele. A citrom és narancshéjat - felaprítva kis csíkokra - kevés vízben pár perc alatt puhára fõzhetjük. Lecsurgatás után cukorral elkeverve néhány nap múlva kész a kellemes ízû édes citrushéj, ami magában vagy tejszínhabbal fogyasztva kitûnõ, bár nem kalóriaszegény desszert. A megmaradó nedves cukor pedig átveszi a héj illóolajait ezért kiváló teaízesítõ. A frissen lefejtett héjak szegfûszeggel teleszúrkálva, vagy anélkül a radiátor környékére téve frissítik a szoba levegõjét. A kimaradt friss citromlé, kamillaforrázattal elkeverve a szõke hajnak gyönyörû fényt ad, ha hajmosás után ezzel bekenjük. Ezt gyakran nem célszerû használni és mindig alaposan le kell öblíteni, mert a citrom savassága -fõleg ha kevéssé hígítottuk csupán- a fejbõrt irritálhatja.
Megeshet, hogy az õsszel vásárolt alma romlásnak indult a picénkben - hiába mondták jól tárolhatónak - almaecet még készülhet belõle. A romlott részek eltávolítása után daráljuk le és tegyük egy nagy üvegbe. Öntsünk rá annyi forró szirupot (10 liter vízhez 0,9-1 kg cukor vagy méz), hogy pépszerû legyen. Tüllel lekötve tároljuk egyenletesen meleg, sötét helyen és naponta keverjük meg. 10-14 nap múlva már szûrhetjük is elsõ saját készítésû ecetünket.
Sok idõt vesz el a krumplipucolás egy háziasszony életébõl és nem is tartozik a kedvenc elfoglaltságok közé. A burgonyából készült étel sokkal egészségesebb, ha héjastól készítjük el, csak alaposan mossuk meg és dörzsöljük át kefével (ezt a módszert sokan csak nyáron az újburgonyánál alkalmazzák, pedig a tárolásinál éppúgy lehet). Eleinte biztosan furcsa lesz, de idõ és alapanyag-kímélõ megoldás, továbbá az ételben is karakteresebb lesz az íze, ezáltal jobban érvényesül.
A többször használt szennyezett étolajat egy zeolit tartalmú derolin nevû anyaggal deríthetjük, tehetjük újra használhatóvá. Ezzel a darabos részek kiszûrésén túl az idegen ízeket, szagokat és káros égéstermékeket is közömbösítjük.
A felsorolás még folytatható, de ennyibõl is kitûnik, hogy nem minden hulladék, vagy feleslegesnek tûnõ dolog szemét, csak kis türelem és ötlet kérdése az újrafelhasználás.

47.jpg

52.jpg

50.jpg

26.jpg

28.jpg

2.jpg

49.jpg

43.jpg

9.jpg

42.jpg

6.jpg

15.jpg